“Kunst is bruikbare machines preciezer te laten werken”

Akkerbouw- en loonbedrijf Van der Poel in het Zuid-Hollandse Abbenbroek zet precisielandbouw in om nu en in de toekomst efficiënt te werken. Het is ook de belangrijkste reden om deel te nemen aan de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL). “Niet per se om voorop te lopen, maar vooral ook om de theoretische kennis te verenigen met de praktijk en te kijken welke technieken op mijn bedrijf passen.” […]

Juiste afgifte dankzij taakkaarten

Van der Poel werkte al samen met ‘groeispecialist’ Van Iperen BV uit Westmaas. “Op basis van taakkaarten hebben we bodemherbiciden gespoten in de zaaiuien en dat bevalt enorm goed.” De precisieafdeling van Van Iperen neemt Van der Poel daar bij aan de hand. De specialisten maken taakkaarten, dat doen ze ook voor het strooien om tot de juiste instelling van giften te komen. “Zij mailen die naar ons en wij laden het in. In principe kunnen we dat voor onze eigen percelen ook zelf, zeker als ze al gescand zijn, maar ze zijn daar zo gedreven in dat is dan snel geregeld. Zeker in de drukke tijden is het ideaal dat je van die expertise gebruik kunt maken.”

Van Iperen werkt volgens het principe van stapelen van historische kaarten. “De gegevens van de bodem- en potentiekaarten koppelen ze aan satellietgegevens. Met vijf jaar data krijg je de verschillen in een perceel goed in beeld. Zeker voor de eigen percelen geeft dit goede inzichten in waar de meeste potentie zit.” Van der Poel prefereert deze manier van werken boven bodemscans. “Daar heb ik wel naar gekeken, maar vanuit het NPPL is er een keer een vergelijk met vijf bodemscanners op hetzelfde perceel gemaakt, met vijf keer een andere uitkomst. Dan zie ik de meerwaarde niet.”

De Amazone-veldspuit heeft een werkbreedte van veertig meter. “Het is het gelukt om met andere doppen op een perceel van zes hectare een liter Stomp te besparen. Als ik dan ga omrekenen dan levert dat directe milieuwinst op. In de toekomst komt er vast en zeker een andere spuit, maar de kunst van precisielandbouw is ook om bruikbare machines op het bedrijf preciezer te laten werken.” […]

Variabel aardappel poten

Over variabel aardappel poten, het derde spoor, is de teler uit Abbenbroek wel positief. “Mijn hydraulisch aangedreven pootmachine, een Grimme GL420, is zo’n drie tot vier jaar oud. De software bleek de kaarten niet te lezen. Twee jaar geleden kon ik een Grimme Exacta van een collega gebruiken. Daarmee lukte het wel. Met zijn pootmachine is vijf hectare variabel gepoot en ik heb ook nog twee hectare als referentie met mijn GL420 gedaan.” Van Iperen heeft de kiemproef verzorgd. “Het pootgoed krijg ik aangeleverd. Van Iperen telt de stengels en op basis daarvan wordt een bodempotentiekaart gemaakt. Aan de hand van de stengels wordt dus eigenlijk bepaald hoeveel knollen er op een bepaalde afstand worden gelegd.”

Van der Poel ervaart daadwerkelijk de voordelen. Die zijn dusdanig gunstig dat de teler afgelopen april toch met zijn eigen Grimme GL420 variabel is gaan poten. “Min of meer handmatig. De gps-kaart in de terminal met daarnaast verschillende briefjes. Groen betekent bijvoorbeeld een pootafstand van 28 centimeter, geel bij wijze van 34. Iedere gang draai ik aan de knop. Op die manier kan ik toch variabel werken, zonder dat ik mijn poter moet inruilen. Dat is voor mij een stap te ver.” Van der Poel is benieuwd hoe dit uitpakt. “Al realiseer ik me dat ik best bonte percelen heb.”

De integratie van precisielandbouw neemt Van der Poel het liefst in kleine stapjes. “Duurzaamheid is voor ons produceren met zo min mogelijk input. Echter, niet alle technieken zijn lonend en passen hier op het bedrijf. Dat is voor mij een voorwaarde. Ik ben niet van de luchtballonnen. Ik wil de reële kansen pakken, maar ik hoef niet de grootste pionier te zijn.”

Bron: akkerbouwbedrijf.nl, gepubliceerd op Lees het volledige artikel hier.