Starten met precisieteelt

Denkt u erover om te starten met precisieteelt, maar heeft u nog vragen? Hieronder staan de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

 

Hoe werkt precisieteelt?

Met precisieteelt brengt u de bodem van uw percelen in kaart waardoor u gerichter en efficiënter te werk kan gaan op die percelen. In de video hieronder wordt in vijf stappen uitgelegd hoe precisieteelt in de praktijk in zijn werk gaat.

 

Wat heb ik nodig om te starten met precisieteelt?

Om te starten met precisieteelt heeft u een aantal dingen nodig:

 • Variatie in de grondslag binnen uw percelen
 • Geschikte machines
 • Licentie voor een variabele aansturing van uw machine (afhankelijk van het merk van uw machine)
 • Een bodempotentiekaart en een taakkaart
 • Een account voor PT+ Online om taakkaarten te maken

Arjan de Graaf, akkerbouwer uit Dussen, vertelt in onderstaande video samen met zijn adviseur Anton Bom van ADAgro dat hij in eerste instantie wat sceptisch was of precisieteelt ging werken met zijn systemen en machines. Achteraf is hij blij met de resultaten.

Heb ik de juiste machines om te starten met precisieteelt?

Om met taakkaarten te kunnen werken moet uw mechanisatie gekoppeld zijn aan een GPS-systeem. Afhankelijk van het type/merk van uw machine heeft u hierbij nog een extra licentie nodig. U kunt met Precisieteelt Plus werken op onder andere spuiten, pootmachines en kunstmeststrooiers.

Bekijk hieronder hoe Laurens den Hartigh zijn machines klaar heeft gemaakt om te starten met precisieteelt.

 

Wat zijn de mogelijkheden met Precisieteelt Plus?

Om het maken van taakkaarten nóg gemakkelijker te maken, krijgt u bij ons toegang tot PT+ Online. Deze beveiligde omgeving is dé centrale plek om de bodempotentiekaart om te zetten naar een taakkaart die is afgestemd op de werkbreedte van uw machine. De instellingen van uw machine kunt u eenvoudig opslaan, zodat ze direct beschikbaar zijn voor toekomstige taken op andere percelen. Op basis van de aanwezige bodemvariatie bepaalt u in samenspraak met uw teeltadviseur de dosering en maakt u vervolgens zelf in een paar stappen de taakkaart. Op PT+ Online heeft u de keuze uit verschillende apps die speciaal ontwikkeld zijn voor veelvoorkomende toepassingen:

 • Standaard taakkaarten maken
  Maak op eenvoudige wijze een standaard taakkaart voor alle mogelijke toepassingen
 • Aardappelen poten
  Maak met de app ‘aardappelen poten’ meerdere taakkaarten tegelijk en bereken daarvoor de benodigde hoeveelheid pootgoed.
 • Tankmix
  Maak met de app ’tankmix’ verschillende recepten aan en pas deze op meerdere percelen tegelijk toe. Deze toepassing houdt daarbij rekening met de tankcapaciteit van uw spuit.
 • Duo dosering
  Maak met ‘duo dosering’ taakkaarten met slechts twee verschillende doseringen. Denk daarbij aan aan/uit toepassingen zoals gebruik van granulaat, onkruidbestrijding of bijbemesting. Met een instelbare drempelwaarde kan aangegeven worden waar de scheiding ligt tussen ‘aan’ en ‘uit’.

De verschillende toepassingen werken eenvoudig en intuïtief. Het platform is erg laagdrempelig, maar is wel ingericht op de nieuwste mogelijkheden en de verschillende soorten machines.

 

Hoe kom ik aan een bodempotentiekaart en een taakkaart?

De bodempotentiekaart wordt door onze specialisten voor u gemaakt . Hierbij is het eerste perceel gratis.

Het maken van een taakkaart kunt u zelf doen, maar u kunt het ook aan onze specialisten overlaten. Bekijk in de video hieronder hoe u zelf de taakkaart kunt maken.

 

Hoe veel tijd kost het me om te starten met precisieteelt?

We kunnen u compleet ontzorgen: onze specialisten maken de bodempotentiekaart, daarna kunt u ervoor kiezen om de taakkaart zelf te maken of om dit ook aan onze specialisten over te laten. Wanneer de taakkaart af is, kunt u deze met een USB-stick in uw machine laden en kunt u direct aan de slag op het land.

Het starten met Precisieteelt Plus zal u dus niet veel extra tijd kosten. Wij denken in alle stappen met u mee.

 

Wat zijn de kosten van Precisieteelt Plus?

De kosten van Precisieteelt Plus gaan per hectare. Daarnaast gaat de kostprijs omlaag als u zelf taakkaarten maakt (bekijk hoe dat werkt in de video hierboven). Informeer voor uw prijssituatie bij één van de specialisten.

Als u nu start, krijgt u het eerste perceel gratis!

 

Zijn mijn percelen bont en hebben ze genoeg variatie voor precisieteelt?

In veel gevallen zien we dat percelen bonter zijn dan dat aanvankelijk gedacht werd. Wilt u weten hoe het met uw percelen zit? Vraag vrijblijvend een bodempotentiekaart aan.

 

Wat levert precisieteelt mij op?

Precisieteelt Plus zorgt voor een aantoonbare verbetering van het netto teeltrendement door te sturen op een egalere sortering. Als groeispecialist vertalen we onze agronomische kennis naar een taakkaart om op iedere plek binnen het perceel het maximale rendement te kunnen halen. De hoogte van dit rendement is uiteindelijk afhankelijk van de aanwezige bodemvariatie, teelt en toepassingen.

Het variabel doseren van bodemherbiciden zorgt in zaaiuien voor een hoger rendement, omdat groeiremming op de luchtere delen wordt voorkomen. Dit resulteert in een egalere groei en hogere opbrengst. Tegelijkertijd wordt er bespaard op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wat direct zorgt voor verlaging van de kostprijs.

In de aardappelteelt kan met variabel poten worden gestuurd op de hoogste opbrengst binnen de afleverbare maat. Door duizenden kiemproeven en proefrooiingen is de afgelopen jaren veel data van aardappelrassen verzameld die onze specialisten gebruiken voor het adviseren van de beste pootafstand. Met een taakkaart voor variabel poten wordt vervolgens het pootgoed optimaal verdeeld over het perceel op basis van de aanwezige verschillen in groeikracht. Dat zorgt bij de oogst voor het beste resultaat in de juist maat.  In onderstaande video legt Nils van Tilbeurgh uit hoe dat werkt.

 

Kunnen mijn medewerkers bij Precisieteelt Plus in hetzelfde account werken?

Ja, er kunnen onbeperkt gebruikers toegevoegd worden aan een account.

 

Heeft u nog een andere vraag over het starten met Precisieteelt Plus? Neem contact op met één van onze specialisten.