Positief resultaat precisielandbouw duidelijk zichtbaar!

“Zodra het heeft geregend, zie je op het land een afdruk van je potentiekaart. De zware grond droogt namelijk bovenop een stuk sneller dan de lichtere grond. De verschillende tinten die je daardoor krijgt, komen een op een overeen met de kaart.” Aan het woord is Angelo van Ree, bedrijfsleider van akkerbouwbedrijf Agrikamp in Numansdorp.

 

Het bedrijf is in 2000 in de Hoeksche Waard van start gegaan en bestaat nu uit zo’n 235 hectare akkerbouw. “De eigenaar had voorheen een akkerbouwbedrijf in Maasland, maar in die regio is geen akkerbouwgrond meer beschikbaar. Vandaar dat hij voor een nieuwe locatie hier in Numansdorp heeft gekozen. Drie jaar geleden ben ik bedrijfsleider geworden.”

 

Variatie

Agrikamp is een modern akkerbouwbedrijf met onder andere zaai- en plantuien. Voor het tweede jaar op rij gebruikt Van Ree het TT+-concept van Van Iperen. “We spuiten plaatsspecifiek, zowel met bodem- als contactherbiciden. Dat betekent dat we op de lichtere grond een lagere dosering hanteren dan op de zware grond. Omdat we grote percelen hebben, is er veel variatie in een perceel en maakt deze aanpak ook echt verschil. Je hebt een hogere opbrengst bij de zaaiuien, terwijl de plantuien veel minder te lijden hebben van de contactherbiciden. Je houdt dus meer planten over en ze worden minder geremd in de groei. En dat is duidelijk zichtbaar.”

Doseren

Over het gebruik van de software is Van Ree heel positief. “TT+ werkt heel gemakkelijk. Van Iperen maakt op basis van openbare data, zoals satellietopnamen en hoogtekaarten de potentiekaarten aan. Op basis daarvan maak ik zelf de taakkaarten. Op het moment dat je de dosering aangeeft, rekent het systeem exact voor je uit hoeveel water en middelen je in de tank moet doen. De dosering bij contactherbiciden is vooral afhankelijk van het weer. Is het erg droog dan gebruik ik een zwaardere dosering. Bij nat weer is alles zachter, dus is ook je gewas veel kwetsbaarder. Dan moet je voorzichtig zijn.”

 

“Zodra de taakkaart klaar is, kun je er meteen mee aan de slag. Even op een USB-stick zetten en in de trekker in de computer stoppen. De techniek doet de rest.”

 

Van Ree verwacht dat ze in de nabije toekomst ook gebruik zullen gaan maken van de mogelijkheden om variabel te gaan poten. Met name voor tafelaardappelen is het heel belangrijk dat je een zo uniform mogelijke sortering krijgt. TT+ biedt daarvoor alle mogelijkheden.”

 

Het TT+-concept is een totaalconcept voor precisieteelt. Het concept omvat vijf stappen met als einddoel maximalisatie van het teeltrendement. Teeltbeslissingen worden afgestemd  op de plaatsspecifieke variatie in bodem en gewasgroei.